Importeren

Bent u opzoek naar bepaald type auto en vindt u hem niet binnen onze voorraad? Laat uw auto importeren door SVJ Cars

Kies voor zeker, beloofd!

Auto importeren

U heeft er vast eens van gehoord: het importeren van een auto. Veelal wordt dit importeren gedaan vanuit onze buurlanden België, Duitsland of Italië. 

Vandaag de dag overheerst bij sommige mensen nog steeds de angst wanneer het gaat om een import auto. Toch worden er elk jaar nog vele auto’s geïmporteerd. Is deze angst dan onterecht of is dit toch ergens op gebaseerd? Tevens vliegen de termen om uw oren wanneer het gaat om het importeren van een auto, BPM, Jahreswagen, RDW-kosten en ga zo maar door. 

Wij vertellen u graag waarom wij Nederlanders massaal auto’s importen en wat de voor- en nadelen zijn van het importeren. Vervolgens leggen wij in vier stappen uit hoe het importeren in zijn werk gaat.

Waarom een auto importeren?

Allereerst importeren wij de auto’s omdat er een groot prijsvoordeel valt te behalen. Dit kan voordeel kan oplopen tot wel 30%. 

Ook het aanbod speelt hierin een belangrijke rol. Dit is in Duitsland namelijk veel groter dan in Nederland. Om hier enig beeld bij te vormen hebben wij een klein vergelijk uitgevoerd. Hierbij is er gekeken naar de grootste autoverkoop website uit Duitsland (mobile.de) en naar Nederlands grootste autoverkoop website (gaspedaal.nl). De auto die voor het vergelijk is gebruikt is de Volkswagen Golf met een bouwjaar vanaf 2018. In januari 2020 bleek dat mobile.de ruim 39.000 Volkswagen Golf aanboden. Kijken wij naar gaspedaal.nl zijn dit er slechts 2300. 

Naast dat het aanbod dus veel groter is  zijn deze auto’s vaak veel luxer uitgevoerd, in de automotive branche worden dit opties genoemd. De auto’s hebben dus veel meer opties die het rijden in uw nieuwe auto nog leuker maken.  

Ook is de fiscale waarde gunstiger. 

Last but not least zijn de jong gebruikte auto’s meestal zeer goed onderhouden. Ze zijn namelijk vaak gereden door een medewerker van de fabriek of dealer organisatie. 

Waar moet ik op letten bij het importeren van een auto?

Aan het begin werd het al kort benoemd, er zijn namelijk ook valkuilen bij het importeren van een auto. Om te beginnen 

STAP 1: UW DROOMAUTO​

Het zoeken van uw droomauto begint bij het vastellen van uw wensen en eisen. Hierbij moet worden gedacht aan:

 • Indien al bekend, het type merk en model.
 • Het budget, wat mag de auto maximaal kosten?
 • Welke brandstofsoort?
 • De transmissie, een automaat of toch liever handgeschakeld?
 • Nieuw of gebruikt? Indien gebruikt, vanaf welk bouwjaar?
 • Welke opties moeten er sowieso uw nieuwe auto zitten?

Nieuwe of gebruikte auto importeren​

Tijdens de aanschaf moet u nadenken of er moet worden gekeken naar een nieuwe of een (jong) gebruikte auto. De meeste mensen kiezen ervoor om een jong gebruikte auto te importeren. Maar het kan ook zeker interessant zijn om een nieuwe auto te importeren. Voor beide gevallen sommen wij de voordelen op:

De voordelen bij het importeren van jong gebruikte auto’s:

 • De eerste afschrijving heeft plaats gevonden. Dit is ook de grootste afschrijving;
 • Doordat de auto al enige kilometers heeft gereden treedt ook een BPM afschrijving op;
 • Auto’s die in het bezit zijn van vele opties;
 • Nog ruime fabrieksgarantie die ook gewoon in Nederland geldig is.

De voordelen bij het importeren van nieuwe auto’s:

 • Bijna altijd voordeliger dan het kopen van een nieuwe auto in Nederland;
 • Auto volledig naar uw wensen en behoeften samen te stellen. U kunt dus zelf bepalen welke opties de auto minimaal moet bezitten;
 • Volledige fabrieksgarantie;
 • U bent de allereerste eigenaar.

Waarom laten importeren door SVJ Cars?

De kans is aannemelijk dat het de eerste keer is dat u een auto wilt gaan importeren. Spannend, want er kunnen verschillende dingen misgaan! Daarnaast kan het voorkomen dat u onverhoopt veel te veel BPM betaald. Dankzij onze ervaring met het importeren van auto’s kunt u zorgeloos een auto importeren. Omdat iedereen andere wensen en behoeften heeft, hebben wij verschillende pakketten samengesteld. Zo is er altijd een pakket dat bij u past. Vind onze pakketten hier.

Ervaring

Verschillende pakketten

Altijd de beste BPM keuze

Gegarandeerd een goede auto

STAP 2: kosten berekenen en controle van papieren

Een zeer belangrijk onderdeel bij het importeren van een auto. U wilt natuurlijk van tevoren een goede inschatting hebben van de totale kostprijs van uw nieuwe auto. Uiteraard kunnen wij bij het zien van de advertentie al een aardige inschatting maken. Echter, is het van belang om de autopapieren te controleren. Hierdoor is het mogelijk om een gerichte schatting te doen. Hierover later meer in het onderdeel de autopapieren.

De kosten waar u rekening mee moet houden bij het importeren van een auto zijn:

 • De BPM;
 • BTW;
 • Transport- of reiskosten;
 • RDW kosten.

BPM en BTW

BPM

De belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM) moet bij het invoeren van zowel een nieuwe als gebruikte auto worden voldaan. Deze BPM kan op verschillende manieren worden berekend, hiervoor zijn dan ook regels opgesteld door de Belastingdienst. Omdat het per situatie verschilt is dit een belangrijk onderdeel van het importproces, hier valt dan ook de grootste winst te behalen. 

Eerder informeerde wij u al over het afschrijven op de BPM bij het aanschaffen van een gebruikte auto. De Belastingdienst zegt hierover het volgende, de auto moet minimaal 3000 km hebben gereden en drie maanden oud zijn.

BTW

Wanneer gaat om de BTW liggen deze variabelen iets ruimer. De Belastingdienst stelt dan namelijk dat zij de auto als nieuw zien indien de auto jonger is dan 6 maanden of minder dan 6000 km heeft gereden. Wilt u de auto zakelijk rijden? Let er dan altijd op dat u een BTW auto koopt. Hierdoor kunt u de auto ex BTW kopen. Indien u de auto als particulier auto koopt, raden wij aan om in Duitsland BTW te betalen. Het BTW verschil van 2% bent u dan niet meer verschuldigd, makkelijk verdient 😉

De autopapieren

Om een auto te importeren zijn we de autopapieren nodig. In Duitsland bestaan deze papieren uit twee delen:

 • Zulassungbescheinigung, teil 1 (Fahrzeugschein);
 • Zulassungbescheinigung, teil 2 (Fahrzeugbrief).
In het Fahrzeugschein zijn de voertuiggegevens te vinden. Hierbij moet worden gedacht aan het merk auto, het model, het gewicht, het motorvermogen, het chasisnummer en een hele belangrijke de co2 uitstoot. 

In teil 2, de Fahrzeugbrief staan de gegevens aangaande de tenaamstelling. 

Ook adviseren wij altijd om een koopovereenkomst, geboortecertificaat (ook wel: CVO, COC of EWG) en het Duitse keuringsrapport (APK) he hebben. In Duitsland heet dit keuringsrapport HU/AU, indien u deze bezit, neemt de RDW deze gewoon over (keuringsrapport is niet verplicht). 

STAP 3: De auto kopen

Het feest begint, de auto gaat worden gekocht. Wij als SVJ Cars kopen onze import auto’s enkel bij merkdealers. Dit doen wij omdat er hierdoor altijd garantie op de auto zit. Daarnaast zorgt dit ervoor dat zij altijd goed onderhouden zijn door de merkdealer, ofwel zekerheid! Wel zijn hierin altijd uitzonderingen, dankzij onze ervaring kennen wij deze uitzonderingen waardoor u niet voor voor vervelende verrassingen komt te staan. 

STAP 4: Transporteren en Het invoeren van uw nieuwe auto

De deal is rond en de auto is gekocht. Nu moet hij nog naar Nederland komen, daarnaast moet de auto nog ingevoerd worden zodat er een Nederlands kenteken op de auto kan worden gezet!

Transport

Het transporteren van uw nieuwe auto kan op twee manieren worden gedaan:

1. U haalt de auto zelf op met een importkenteken (deze kunnen wij verstrekken) (wa verzekerd);

2. U laat de auto transporten naar Nederland (all-risk verzekerd).

Uiteraard hebben allebei de opties voor- en nadelen. Het ophalen van uw nieuwe auto is natuurlijk een feestje! Toch kent het ook een aantal nadelen, denk hierbij aan de extra kilometers die u direct  maakt en het heen en weer rijden met twee auto’s. Leuk feitje, het laten transporteren is veelal niet duurder dan het zelf ophalen van de auto!

Invoeren

De BPM gaat nu definitief worden berekend, een onderdeel waar ervaring vereist is. Omdat dit kan worden berekend op verschillende manieren is het nu erg belangrijk om de juiste te kiezen. Dit kan namelijk erg veel schelen. Middels onze importservice zorgen wij er uiteraard voor dat de meest gunstige berekeningswijze wordt gebruikt! 

De afspraak bij RDW

De laatste stap van het importproces. De RDW geeft namelijk de “verblijfsvergunning” af voor uw nieuwe droomauto. Zij verzorgen dan ook de registratie van het kenteken en de tenaamstelling.

Wij begrijpen dat u na het lezen van dit alles denkt, wat een werk en wat een langdurig proces is dit. Zeker wanneer het de eerste keer is begrijpen wij deze gedachten en deels is dit natuurlijk ook waar. Wist u dat wij uw droomauto binnen twee weken kunnen leveren? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Voor elke vraag

Interesse in één van onze auto’s? Of wilt u meer informatie over een van onze diensten? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom! U kunt ons telefonisch bereiken of vul eenvoudig het contact formulier in. Wij nemen contact met u op!

Contact

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Op afspraak

Op afspraak

Op afspraak

Op afspraak

Op afspraak

Op afspraak

Op afspraak